Lezing door Heemkundekring Myerle over bevrijding Mierlo-Hout

Heemkundekring Myerle presenteert ‘Bevrijding Mierlo en Mierlo-Hout, Market Garden 17-22 september 1944’. De presentatie wordt gehouden op dinsdag 8 mei 2018 in wijkhuis De Geseldonk, Cederhoutstraat 44 Mierlo-Hout, aanvang 20.00 uur. De entree is gratis.

De geallieerden maakten vanaf Engeland de oversteek naar het vaste land van Normandië. In de presentatie worden zij vanaf daar in grote stappen gevolgd als ze in de richting van Antwerpen en vervolgens naar de Nederlandse grens trekken.

Aan de hand van ± 150 foto’s en afbeeldingen geeft Rinie Weijts, die de presentatie verzorgt, tekst en uitleg. Op de Groote Heide bij Neerpelt werd halt gehouden en gehergroepeerd. Eén tak ging via Valkenswaard en Waalre richting Eindhoven. Een andere bevrijdingscolonne trok via Leende en Heeze naar Someren en Asten, om vervolgens via Geldrop en Mierlo ook Helmond te bevrijden. Door de tegenslag in Mierlo-Hout, waar de Duitsers in stelling waren om de stad Helmond te verdedigen, was het bevrijdingsleger genoodzaakt om terug te trekken. Via Geldrop, Someren en Asten slaagden zij er met een nieuwe aanvalsactie toch in de stad vanuit het oosten te bevrijden. Vanaf Valkenswaard, het begin van Market Garden op 17 september worden de vorderingen en tegenslagen van de bevrijders steeds duidelijker. De acties bij de eerste aanval en het oorlogshandelingen bij het terugtrekken vanuit Mierlo-Hout naar Het Oudven, waarbij in Mierlo doden vielen worden breed toegelicht. Er wordt niet alleen veel aandacht besteed aan de bevrijding van Mierlo en Mierlo-Hout, maar ook aan de burgerslachtoffers die in Mierlo en Mierlo-Hout het leven lieten.

 

 

 

 

Tags