Geseldonk viert 50-jarig bestaan

Het is dit jaar alweer 50 jaar geleden, dat de opening van De Geseldonk plaatsvond op 23 maart 1974, door de toenmalige burgervader, de heer Jacques Geukers. De Geseldonk moest het nieuwe wijkhuis worden als opvolging van het Unitas, dat niet langer voldeed aan de nieuwe eisen van die tijd. De Geseldonk werd de nieuwe ontmoetingsplaats voor verenigingen en het sociaal samenkomen van de gemeenschap in Mierlo-Hout.

Dat De Geseldonk succesvol was, bleek al na de eerste zes jaar, toen er al moest worden uitgebreid. In 1981 vond er opnieuw een opening plaats en werden er een muziekzaal en peuterspeelzaal aan het bestaande pand toegevoegd.

Al vrij snel werd De Geseldonk geprivatiseerd en kwam het onder SGM. Later bleek dit een onverstandige beslissing. Voor de uitbater(s) bleek de combinatie van een wijkhuis met vrije toegang voor verenigingen en het commercieel draaiend houden van het geheel een enorme uitdaging. Dit ging ten koste van het verenigingsleven in Mierlo-Hout. Ook het onderhoud van het pand kwam in het geding en ruim 10 jaar geleden werd er een werkgroep opgestart om een plan te maken voor een ‘nieuw’ wijkhuis op ’t Hout.

Diverse scenario’s passeerden de revue, maar uiteindelijk werd ervoor gekozen om De Geseldonk een gedegen facelift te geven zodat het weer zou voldoen aan de huidige kwaliteitseisen. Dat dit geen sinecure was, bleek tijdens de onderhandelingen tussen het nieuwe stichtingsbestuur en de gemeente. Uiteindelijk zijn we er samen sterk uitgekomen en werd 10 jaar geleden het eindresultaat zichtbaar tijdens de opening van het nieuwe wijkhuis.

We kunnen wel stellen dat we met de keuze van verbouwen van De Geseldonk de juiste hebben gemaakt. Een stukje historie is bewaard gebleven en iedereen kan trots zijn op het behaalde resultaat. Het wijkhuis is weer een drukbezocht wijkhuis in Mierlo-Hout. Vele verenigingen en organisaties hebben daar hun domicilie. Dit willen we dan ook vieren met en voor de mensen van ’t Hout, samen met de vrijwilligers en de gebruikers van De Geseldonk.

D’n aftrap zal plaatvinden op vrijdag 24 mei 2024 met niemand minder dan GetaGrip. Deze groep maakte 6 jaar lang, onder grote belangstelling, de carnavalsavonden in De Geseldonk tot een begrip. En nu na ruim 20 jaar, komen zij speciaal samen om met ons het jubileumweekend te starten. Kaartjes voor deze avond zijn verkrijgbaar op helmondticket.nl, de kosten bedragen € 15,00.

Voor de zaterdag hebben we voor de wat ouderen onder ons een gezellige middag onder begeleiding van Trio Vrij Vrolijk. De kaartjes voor deze middag zijn verkrijgbaar in De Geseldonk, tegen contante betaling van €5,00 (koffie en thee inbegrepen).

Op zondagmiddag hebben we een inloop voor alle mensen van ’t Hout en genodigden. Tijdens deze middag zullen een aantal gebruikers de middag opleuken met dans en muziek, verder is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en bij te praten en mogelijk van gedachte te wisselen over de verdere toekomst van ons prachtig wijkgebouw.

Tags